Tuorepuristettua omppumehua

Kun arki meinaa viedä mehut, voi nauttia omista omenoista tuoremehuasemalla tehtyä tuoremehua.


Tänä vuonna vein omien puiden omenoita tuoremehuasemalle noin 200 kg. Mehua saatiin 114 litraa. :)


Meillä on viisi omenapuuta, ja jokaisessa on ihan erilaiset omenat:
- Yksi on kesäomenapuu, jonka hedelmät kypsyvät aikaisin ja ovat jauhoisia kypsyessään. Kypsyessään niistä tulee aika nopeasti ylikypsiä ja ne muuttuvat läpikuultaviksi rakenteeltaan. Nämä ovat ihan mukavia syödä, kunhan eivät tosiaan ehdi ylikypsiksi. Mehuakin näistä täytyy tehdä ennen kuin ehtivät liian kypsiksi, pikkuisen raakoina ja rapsakoina ne ovat mehuisimmillaan. Veikkaan, että omenapuun lajike on Huvitus.
- Paras omppupuu on, luullakseni, Punakaneli. Nämä tämän puun omput kypsyvät hiukan myöhemmin. Rakenteeltaan omenat ovat kiinteitä ja mehuisan makeita. Mun lemppareita sellaisenaan syötäviksi.
- Mummonpuu on kolmas puu. Se on jokin vanha lajike. Oksia on julmetusti ja omenoita myös silloin kun niitä tulee. Tänä vuonna Mummonpuuhun ei tullut omppuja, sillä viime vuonna puu oli ihan täynnä. Omenat ovat pieniä ja vihreitä sekä mehuisia.
- Sitten on kaksi puuta, jotka ovat keskenään eri lajisia, mutta lajikkeeltaan aika lähellä toisiaan. Niiden nimet ovat Venäjään viittaavat. En kuitenkaan muista mitkä lajikkeet ovat kyseessä. Omenat ovat isoja ja komeita. Omenoiden koko on ihan kaupasta ostettujen ulkolaisten omenoiden tasoa. Maku on kuitenkin tosi hapan. Eli tässä tapauksessa voisi sanoa, että moni omena päältä kaunis... Nämä ovat myös rakenteeltaan hiukan jauhoisia. Eivät ihan ensimmäisinä kypsyviä omenalajikkeita ole, mutta eivät varmasti viimeisimmäksikään kypsyviä. Omenamehua näistä tulee ihan hyvin. Näistä puristettu mehu on myös aika tujua, mutta kun sekaan laittaa muiden lajikkeiden omppuja niin maku pehmenee.


Meillä lapset rakastavat tuorepuristettua omenamehua. Vaikka joku erä on ollut ehkä hiukan hapanta ja väkevää (ainakin jonkun makuun), niin se ei tahtia haittaa. Tässä tuorepuristetussa omenamehussa on ihanaa se, että saa käytettyä omat omenat hyödyksi. Muuten viiden omenapuun sato on niin runsas, että paljon jäisi käyttämättä. Omat omenat ovat myös ihan luomuja, ja mehussa ei ole lisäaineita. Tuorepuristamolla lisätään mehuun C-vitamiini, jos haluaa. Olen se lisäyksen ottanut. Pastörointi (kuumennus) hävittää osan C-vitamiinista ja se myös vaikuttaa säilyvyyteen.


Puristamisen jälkeen mehu siis pastöroidaan ja sitten lisätään C-vitamiini. On myös mahdollista lisäyttää hedelmäsokeria, jos mehun maku vaikuttaa liian karvaalta/happamalta. Mehu pastöroidaan ja pakataan samanlaisiin hanallisiin muovipusseihin kuin hanaviini. Muovipussin voi laittaa kartonipakettiin, jonka saa käytettyä moneen kertaan. Siitä mehua on helppo ja hygieeninen valuttaa juomalasiin. Mehu myös säilyy hyvin huoneenlämmössä. Meillä 3 litran tonkka menee tyhjäksi nopeasti (ettei säilyvyyttä tarvitse kyllä miettiäkään) muutamassa päivässä.


Mehut säilyvät hyvin ilman varsinaista kylmätilaa. Meillä mehupussit ovat varastoituna kellariin, jossa on lämpöä noin 15 astetta ja auringonvalo ei pääse sinne. Nämä säilyvät hyvin. Viime vuonna viimeiset omppumehut juotiin kevättalvella. Säästelin viime vuonna mehuja hiukan, ettei ihan kaikkea heti alkutalvesta juotu. Tänä vuonna onkin tuplamäärä mehua viime vuotiseen verrattuna talven varalle.


Arki...Olen nyt aloittanut viisipäiväisen työviikon. Vielä on arjen rytmi hiukan hakusassa, koska koko ajan tuntuu, että olen jättänyt jotakin tekemättä ja työjono mielessä kasvaa. Yksi asia kerrallaan loppuun saakka tekemällä tulee valmista. Tulee kyllä hosuttua monenlaista samaan aikaan, ja väistämättä on keskeneräisiä projekteja siellä täällä. Melkeinpä olisin jo loman tarpeessa. Koitan kuitenkin himmailla hiukan sisäistä ääntäni. Tärkeintä on muistaa nauttia hetkistä ja tavallisesta arjesta.
Kauniita ja kirpsakan kuulaita syyspäiviä, nautitaan arjesta!Kommentit

 1. Voin melkein maistaa tuon omppumehun, tuorepuristettu on kyllä parasta! Meidän mökille istutettiin juuri kaksi puuta, omenoita odotellessa :)

  Tsemppiä arkeen ja mukavaa viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään omenapuista. Ne on keväällä aivan uskomattoman kauniita kukkiessaan. Syksyllä myös omppujen kanssa, ja se sato vielä palkitsee. Muutaman vuoden kuluttua teilläkin jo on satoa kunnolla. 👍🍎

   Kiitos tsempeistä, tulevat tarpeeseen.💗 Ihanaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 2. Meillä tehdään myös joka syksy omaa omppumehua. Se on ihan parasta. Meillä on neljä omenapuuta, jotka ovat kahta eri lajiketta. Punakanelia on myös tuo meidän paras omenapuumme ja sitten on valkeaa kuulasta. Yhdessä niistä tulee tosi hyvää mehua! Tänä vuonna prässäsimme jonkun 110 kg. Satoa olisi moninkerroin enemmän kuin vain jaksaisi kaiken hyödyntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma omppumehu on kyllä hyvää. :) Tulee myös hyvä mieli, kun saa edes osan oman pihan sadosta talteen.

   Poista
 3. Meillä neljä omppupuuta, ja ompuista ylitarjontaa... Ei oo tullut koskaan teetettyä mehua, hilloksi vain ja lohkoiksi pakkaseen ja peuroille loput..

  Tsemppiä arkeen! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen joskus testaamaan tuorepuristettua omppumehua, että onko se oma juttu vai ei. Syksyllä tulee mun tulee usein tehtyä omenapiirakoita ja kaura-omenapaistosta, hilloa myös jonkun verran. Lohkot jäivät pakkaseen yhtenä vuotena kun niitä tein sinne. Vielä täytyisi koittaa sitäkin uudelleen, ja tehostaa tuota pakastimen käyttöä. Tulee hyvä mieli, kun saa omaa satoa talteen ja hyötykäyttöön :)

   Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan. :) Sinne myös mukavaa arkea!

   Poista
 4. En ole koskaan teettänyt ulkopuolisella omenamehua, mutta joskus tein kyllä mehumaijalla. Hieman tuli kitkerää, mutta en lisännyt sokeria lainkaan. Tuollainen mehuasema onkin kätevä ja saa omenat purkkiin. Mukavia syyspäiviä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tosiaan testaamaan onko tuorepuristettu omenamehu oma juttu. :) Mun Maija-täti keitteli Mehu-Maijalla omppumehua ja antoi meille kun olin lapsi. Muistan, että tykkäsin siitäkin. Pitäisi itsekin koittaa.

   Kiitokset ja oikein hyvää syksyä sinnekin!

   Poista
 5. Lisäsin blogiini kirjan kuvan josta sen pitsimyssyn mallikuvion otin. Kiva kun kävit kommentoimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjevinkistä. Pipo on kaunis. Täytyy joskus kyllä testata onnistuisiko pitsinteko itseltä.

   Mukava kun tulit myös tänne piipahdukselle. Ihania syksypäiviä!

   Poista
 6. Tuleepa viidestä omenpuusta mahtava sato. Toivotan tsemppiä työviikkoihin. Koitahan löytää pieniä hetkiä jouten oloon ja aikaa itsellekin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit! ♡ Kerro mitä ajattelet. ☆

Suositut tekstit