Kurpitsaa

Tehtiin eilen illalla viittä vaille 5 veen kanssa kurpitsalyhty ja kurpitsapiirakkaa. Isoveli oli kaverin luona Halloween-juhlissa, joten pikkuveli halusi myös jotain kivaa puuhaa.Juhliin osallistunut tuumi itse, että on kyllä mukavaa kun joku keksii järjestää! Samaa mieltä olen minäkin,  tosi kiva kun joku jaksaa ja viitsii ja ehtii. Pojat olivat pukeutuneet Halloweenin mukaisesti ja saivat herkutella sekä valotella taskulamppuineen ulkosalla kaverin kotipihalla ja sisälläkin. 
Kotona 5 vee piirsi minulle mallin miten kurpitsa tulee kaivertaa. Toinen silmä piti olla vino kolmio ja toinen neliö. Suusta piti näkyä hampaat. Sen verran ymmärsin piirroksen väärin,  että hampaiden olisi kuulunut näkyä alhaalta, ei yläleuasta, niin kuin tein. Mutta kyllä lyhty sitten lopulta kelpaisi pienen arvostelun jälkeen :)

Meidän omat kurpitsaviljelyt eivät onnistuneet valtavan hyvin. Istutin keväällä kaksi taimistolta ostettua kurpitsaa, jotka kasvattivat runsaasti lehtiä, varsia ja kukkia. Niihin muodostui ja kasvoi kaksi isompaa kurpitsaa. Toinen mätäni kasvimaalle ja toisen toin vihreänä sisälle noin pari viikkoa sitten. Ajattelin, että kurpitsa kypsyisisi sisällä kellarin rappusilla. Sekin kuitenkin mätäni. Olisikohan johtunut siitä, että se olisi saanut pakkasta ?

Ensi vuonna ajattelin myös että voisi olla hyödyllistä typistää kurpitsan versoja, jotta voima kasveissa riittäisi paremmin itse kurpitsan hedelmän kasvattamiseen

Ostimme nyt kaupasta kurpitsan.  Valitsin pienimmästä päästä olevan.  Siitäkin kaiversin 1,1 kg sisustaa. Kurpitsalyhdyn seinät jätin melko paksuiksi,  jotta lyhty kestäisi paremmin. Näin olen aikaisempien vuosien perusteella oppinut. Saatiin kiva lyhty taas portaita ilostuttamaan hetkeksi.


Tässä ohje tekemääni kurpitsapiirakkaan:

500 g kurpitsan kaiverrettua sisustaa ja noin 1 dl vettä keitetään pehmeiksi ja soseutetaan lopuksi sauvasekoittimella

Pohja:
100 g pullomargariinia
3 dl vehnäjauhoja
Kanelisokeria oman maun mukaan
Aavistus suolaa

- Nypitään aineet sekaisin ja lisätään noin 1/2 dl vettä
- Painellaan taikina voideltuun piirakkavuokaan
-Esipaistetaan piirakkapohjaa noin 10 minuuttia 200 asteessa 

Täyte:
Kurpitsasosetta
3 kananmunaa
2 dl kermaa
2 dl ruokosokeria (tai tavallista)
5 tl piparkakkumaustetta
Aavistus suolaa

-Kaadetaan täyte esipaistetun piirakkavuoan pohjalle
-Paistetaan 200 asteessa noin 50 minuuttia-tunti

Söimme tätä heti lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. Myös lapset pitivät tästä. Markkinoin piirakkaa sillä, että se on kuin pehmeää piparkakkua :)Isäntä vähän yllättäen antoi kritiikkiä, että hänen mielestään maistui liikaa piparkakulta. Itse sanoisin, että kannattaa antaa piirakan hiukan jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua. Piirakka on kuitenkin hyvää sekä läpimänä että kylmänä erityisesti vaniljajäätelön kanssa.

Kurpitsansiemenet paahdettuina ovat meidän kaikkien herkkua! Niitä saisi kurpitsassa meidän mielestä olla enemmän. :)

Kommentit

Suositut tekstit