Leipomista lasten kanssa

Tänään tehtiin kaurasämpylöitä 4 + poikasen kanssa kun 8 + poikanen oli vielä koulussa. Neljä veellä on välillä ihan supertylsää äidin kanssa kotona. Välillä puuhailen tietenkin hänen kanssaan, mutta on vauva ja muut aikuisten normikotityöt, jotka rajoittavat... Tänään tehtiin yhdessä näitä. 
Poikanen sai mittailla aineet taikinaa tehdessä.
1. Lämmitettiin 1 litra maitoa mikrossa kädenlämpöiseksi
2. Laitettiin lämmitetty maito yleiskoneen kulhoon
3. Yleiskoneen kulhoon lisättiin 2 tl suolaa, 3 tl  sokeria ja 2 pss kuivahiivaa. Vispattiin yleiskoneen vispilällä hiukan.
4. Lisättiin 6 dl kaurahiutaleita välillä vispaillen
5. Lisättiin 7 dl sämpyläjauhoja välillä vispaillen
6. Vaihdettiin koneeseen taikinakoukku ja lisättiin 6 dl vehnäjauhoja..Sekoitettiin taikinakoukulla.
7. Lisättiin 0,75 dl ruokaöljyä ja sekoitettiin taikinakoukulla.

Koneen käyttäminen oli poikasesta kivaa. Taikinaa ei vaivattu kuitenkaan kovin kovaa eikä pitkään. Taikina jäi aika löysäksi. Annettiin taikinan kohota noin 1/2 h ennen leipomista. Kohonneeseen taikinaan lisäsin jauhoja leivinalustalla. 

Leipominen on ilman muuta hauska vaihe! Jaoin taikinan saman kokoisiin paloihin. 4 vee sai omat palat muotoiltavaksi juuri  sellaisiksi kuin halusi.

Valmiit sämpylät voitelin maidolla ja ripottelin päälle sesaminsiemeniä juuri ennen paistamista. Paistaminen tapahtui +225 asteessa reilun 10 minuutin ajan.

Tuli superhyviä sämpylöitä! Meillä pojat ja myös me aikuiset ollaan pistetty niitä poskeen useita tänään. :)

Muutakin on leivottu lähiaikoina yhdessä...Jokin aika sitten leivottiin molempien poikien kanssa pipareita. Pojat kyselivät muutamana päivänä,  että koska leivotaan pipareita... Toistelin että sitten joulun aikoihin leivotaan niitä... Kunnes tajusin että voihan piparkakkuja leipoa myös muulloinkin. Tein taikinan ja seuraavana päivänä päästiin itse asiaan eli kaulitsemaan ja muotoilemaan. Pojat myös koristelivat piparinsa. Tuo koristelu on tosi tärkeä osa piparkakkuprojektia. :)

Kommentit

Suositut tekstit