2018 joulukalenterin luukut: ☆18 Suklaahippukakku, ☆ 19 Mausteinen banaanikakku, ☆ 20 Karkkikuusi, ☆ 21 Piparkakkutalot, ☆ 22 Hyasintin tuoksua

Helisevää helmikuuta :) On lunta ja pakkasta. Tammikuu vilahti ohi, ja päivät ovat taas jo hiukan pidenneet. Olimme  tammikuun alussa perheen kanssa pohjoisessa nauttimassa ulkoilusta ja Suomen talvesta. Nyt loppukuusta on pöpöt jyllänneet. Väliin mahtuu ainakin pakkaspäiviä ja arkea.

Nyt  kuitenkin esittelen kesken jääneen joulukalenterini luukut 18, 19, 20, 21 ja 22.

Ja tähän väliin vielä pahoitteluni, että tänään ei suju Bloggerin kanssa. Kuvien välissä näyttää ainakin minun koneellani olevan ihan mahdottomasti tyhjää tilaa, jota en saa pois, vaikka miten yritän. Mutta tällä kertaa näin... :)

18 Suklaahippukakku

Tein ennen joulua lapsen jääkiekko-harrastuksen hyväksi järjetettyihin myyjäisiin useampia kahvikakkuja. Tässä suklaahippukakussa on pohjana hyvä perusmurokakku, jota on helppo muunnella. Tein suklaahippukakkuja sekä tummasuklaa-, maitosuklaa- että valkosuklaa-versioina.

Kakut koristelin tällä kertaa sulatetulla valkosuklaalla ja nomparelleillä. Punaiset nomparellit toivat mukavasti jouluista väriä.

200 g voita tai margariinia
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa
2 tl vanilliinisokeria

Sokeri ja rasva vaahdotetaan

Munat lisätään yksitellen ja sekoitetaan

Keskenään sekoitetut kuivat aineet lisätään

Lisätään kerma ja halutut lisukkeet (Suklaahippukakuissa lisukkeena on rouhittu suklaa, jota käytin noin 100 g per kakku. Tulee mukavan reilu sattumamäärä)

Paistetaan +175 asteessa noin 45-60 minuuttia.

Kakku on hyvin säilyvä ja maukas.19 Mausteinen banaanikakku


Banaanikakku meillä on pitkin vuotta suosittu kahvikakku. Siitä tekee myös jouluisen kaneli ja/tai piparkakkumauste, joita voi kakkuun laittaa oman fiiliksen mukaan.


Tässä linkki blogini banaanikakkureseptiin20 Karkkikuusi


Lapset odottavat jouluista karkkikuusta, sillä se on tehty jo useampana jouluna. Tänä vuonna käytin kuuseen Fazerin Parhaat-karkkeja, jotka ovat muisto omasta lapsuudesta. -Klassikkoja! Kuuseen meni vajaa pari pakettia karkkeja. Styroksipohjan olen päällystänyt foliopaperilla ja karkit kiinnitän metallisilla hakasilla. Hakasia voi käyttää vuodesta toiseen. Olen itse ostanut hakaset Näpsäkkä (Tästä pääset Näpsäkän verkkosivuille) -askartelukaupasta. Ne ovat ulkonäöltään kuin isoja ja vahvoja nitojan niittejä.

Kuusi sai tänä vuonna latvaan koristeeksi kaksi Johan Puun kukkaa pussukasta, jonka olen ostanut käsityömessuilta. Pussukassa on paljon kivoja puisia Johan Puun tuotannosta ylijäämäksi jääneitä puisia osasia, joita on mukava käyttää erilaisiin askarteluprojekteihin.Vuoden 2016 karkkikuuset linkin takana21 Piparkakkutalot


Tässä ovat joulun 2018 piparkakkutalot. Piparkakkutalot ovat mallia perus, ja muottina on kaupan piparkakkutalon muoviset muotit. Piparkakkutaikinat ostin Lidlistä.

Talot ovat poikiemme 7 vee ja 11 vee käsialaa. Toki kokoamisessa on autettu. Kokoaminen tehtiin tänä vuonna pikeerillä, ja samalla pikeerillä kiinnitettiin koristelut piparkakkutaloihin. Ihan hyvin toimii kokoaminen pikeerillä, ei ole pakko värkkäillä kuuman sulan sokerin kanssa.

Tällaista pikeeriä käytimme kokoamiseen 

1 kananmunan valkuainen
n. 3 dl tomusokeria
3-5 tippaa sitruunamehua

Tomusokerin ja sitruunatippojen määrää pitää itse säätää sopivaksi, että tahna ei ole liian paksua eikä liian löysää, vaan sopivaa :)

Vatkaa valkuaista, sitruunamehutippoja ja tomusokeria sähkövatkaimella noin 5 minuuttia

Pikeerin voi halutessaan värjätä elintarvikevärillä. Meillä mentiin nyt perusvalkoisella.

Pikeeri laitetaan pursotuspussiin, jonka kärkeen leikataan peni reikä.

Pikeeri kovettuu melko nopeasti.
Pojat, ja varsinkin pienempi, haluaa aina ehdottomasti tehdä piparkakkutalon jouluksi. Siitä muistutellaan tasaiseen tahtiin (koko ajan) ennen joulua. Hän myös hiukan antoi neg. palautetta siitä, että piparkakkutaikina oli kaupan valmistaikinaa... :) Olisi halunnut kuulemma itsetehtyä. Mutta jes, talot tulivat tehdyiksi ja poikaset olivat tyytyväisiä.


Sitten alettiinkin odottaa aikaa koska ne saa syödä. Olimme tammikuussa viikon 2 lomailemassa pohjoisessa ja lupasimme, että sieltä tultuamme talot saa syödä. Ne nostettiin kahteen muovirasiaan, ja sieltä pojat ovat käyneet nakertamassa palan silloin tällöin. Kivaa ja herkullista hommaa sekin. :)


22 Hyasintin tuoksua


Muutama vuosi on tainnut mennä ilman hyasinttia perheen allergioiden ja astman vuoksi. Nyt keksin hyasinteille paikan, jossa ne eivät todennäköisesti tule häiritsemään. Laitoin kukat pikkueteisessä olevan kenkäkaapin päälle. Paikka on niille ihan sopiva, sillä ne kestävät kylmääkin, eikä oven aukomisesta tuleva veto häiritse niitä.


Luin jostakin, että valkoinen hyasintti tuoksuisi vähiten. En tiedä... Tuoksu eteisessä oli aika huumaava, kun kaikki kukat olivat yhtä aikaa auki.

Istutin kukat vanhaan alumiiniseen kakkuvuokaan, josta tykkään ja olen käyttänyt sitä monenlaiseen puuhaan. Otin hyasintit pois vain kaupan muovipurkeista, laitoin renkaaseen ja hiukan multaa pälle. Koristeeksi vähän kuusen oksia. Vettä hyasintit eivät paljoakaan kaivanneet.


Mutta paikka hyasinteille oli sopiva. Kukaan ei valittanut tai saanut oireita. Tuohon niitä voinen laittaa toistekin. Hyasintin tuoksu on joulun tuoksu ja ne ovat kauniitakin. Joskus onnistuin kasvattamaan kukkapenkissä hyasintteja, ja ne kukkivat siellä keväällä. Oli sekin kyllä kivaa ja olivat kauniita siellä ulkona keväälläkin.
Kommentit

Suositut tekstit