Siirry pääsisältöön

Kesäistä kasvivärjäystä Lupiinilla

Kesällä innostuin kokeilemaan langanvärjäystä kasveilla. Ensiksi testiin pääsi Lupiini.

Heleän vihreät Lupiinilangat
Otin 10 litran emalisen kattilan ja täytin sen pieniksi pilkotuilla Lupiinilla. Käytin sekä kukinnot että varret.
Raaka-aine

Langat vyyhdeiksi
Käytin joka kerta Värjäyksessä valkoista tai luonnonvalkoista 7 Veljestä lankaa.

150 g 7 veljestä kerän laitoin vähintään kahdeksi vyyhdeksi

Jotta vyyhtejä pystyy käsittelemään on ne sidottava. Sidontalangat eivät saa olla liian tiukkoja etteivät ne häiritse langan värjääntymistä.
Yhteen kattilalliseen laitoin 300 g lankaa. Jälkivärjäyksellä sain vielä 150 g.

Kaunis kattilallinen Lupiineja
Soppa näytti tosi kauniilta. Kattilaan laitoin niin paljon vettä kuin sain siihen sopimaan. 

Hiukan jo lämmössä pehmenneet Lupiinit
Keitosta keitellään noin tunti (ei kiehuteta). Sopasta lähti melkoisen voimakas tuoksu, joten totesin, että parasta olisi keittää keitosta ulkona. 

Lupiinisoppa. - Ei syötäväksi 

Kun soppa oli hautunut tunnin verran, siivilöin kasvinosat pois. Sitten liuotin pieneen määrään värilientä 10 g alunaa (saa ostaa apteekista tiskiltä pyytämällä) / 100 g värjättävää lankaa. Sekoitin tämän osan takaisin koko liemeen. Sitten lisäsin langat,  jotka olin laittanut vyyhdeiksi.

Värjäyksen eri vaiheissa väri näyttää erilaiselta. Tässä vielä harmaata...
Sopan annoin hautua (ei kiehua) jälleen noin tunnin verran.

Värjääntyneet langat huutelin ensin lämpimällä vedellä ja sitten asteittain viilensin huuhteluvettä. Tämä siksi,  ettei lanka huovu.  7 Veljestä lanka kesti keittämisen ja värjäyksen erittäin hyvin ilman huopumista. 100 % villan kanssa pitäisi olla paljon varovaisempi. 

Viimeiseen kirkkaaseen huuhteluveteen lisäsin tilkan etikkaa. Sen pitäisi kirkastaa väriä ja ehkäpä auttaa vielä värin kestossa. 

Värjättyjä lankoja kuivailin vyyhdeillä kunnes vyyhdit olivat täysin kuivat. Siihen meni muutama päivä. Lopuksi kerin langat kerille.  

Tykkäsin puuhasta kovasti.

Lopputulos : vihreää!
Sen verran vielä, että lisäsin värjäyksessä jäljelle jääneeseen väriliemeen alunaa ja yhden 7 Veikka kerän vyyhteinä likoamaan yön yli. Jälkiväri oli vaaleampi  mutta ehdottomasti kannatti ottaa talteen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkattu kolmiohuivi ja ohje

Tänään otin kuvat huivista, jota olen pitänyt koko alkuvuoden joka päivä. Lanka on liukuvärjättyä ja melko ohutta. Mielestäni sitä myytiin sukkalankana, mutta en olisi malttanut sitä sukkiin käyttää. Vyötteet ovat mulla jossakin varmassa tallessa. En enää muista langan merkkiä, mutta lisään sen tänne kunhan lankavyötteet tulevat vastaan. Lankaa huiviin käytin ostamani kaksi kerää. 
Tämän huivin langat ostin jo useampi kesä sitten (2014) neuleristeilyltä, jonka järjesti kokkolalainen Käsityöliike Katariina  . Oli ihana kesäinen ja aurinkoinen reissu hyvän ystävän ja esikoispojan kanssa.  Suosittelen neuleristeilyä jos sellaisia järjestetään  ja Tankarin majakkasaarta jonne mentiin pienellä laivalla Kokkolasta. Saari sijaitsee Kokkolan edustalla.  
Maisemat Tankarin majakkasaarella ovat ihanat. Siellä voisi yöpyä ja uida ja olla... Silloin kierrettiin saari ja ihasteltiin luontoa. Huivin mallin löysin Pinterestistä. Se oli helppo oppia ulkoa. Tässä LINKKI Pinterest-kuvan takana olevaa…

Virkatut keittiöpyyhkeet ja tiskirätit

Virkkasin kaksi sinistä keittiöpyyhettä ja yhden sini-(luonnon)valkoisen käsipyyhkeen keittiöön. Käsipyyhkeeseen ompelin käden muotoisen napin merkiksi, että sen erottaa toisista keittiöpyyhkeistä. Lankaa jäi vielä kahteen tiskirättiin ja yhtään ei jäänyt jäljelle. Pyyhkeisiin ja rätteihin virkkasin ripustuslenkit. :) Lankana näissä on Hjertegarn, Cotton nr 8.
Langat sain salaisen neuleystäväni kesäkuun paketista. Paketin hain postista 22.06. ja nopeasti virkkasin nämä, noin parissa päivässä. Olin viimeisilläni raskaana ja virkkaaminen oli sopivaa puuhaa juuri siihen olotilaan. Tyttö sitten syntyikin 03.07. Valmiit tuotokset lahjoitin äitini keittiöön ja hän tykkää näistä kovasti: ovat esillä ja käytössä parhaillaankin.
Kiitos salaiselle neuleystävälleni langoista. Tässä linkki kesäkuun pakettiin.
Kesäkuun SNY-paketti


Salainen neuleystäväni paljasti henkilöllisyytensä myöhemmin tällä kortilla. Hän on Miutsi. Miutsin blogiin linkki tässä.
Ja tässä linkki Lankavan ohjeeseen, jota sovels…

Virkattu HITTIpipo

Tänä syksynä Facebookissa virkkausryhmissä on vilissyt tällaisia virkattuja pipoja. Minäkin innostuin näistä. Tämä pipo tuli ensimmäisenä valmiiksi ja se annettiin esikoisen kaverin 10-vuotissynttärilahjaksi. Pipo otettiin innolla vastaan ja se ilahdutti virkkaajaa kovasti. 
Virkkasin pipon kaksinkertaisella Novitan Baby Merino-langalla käyttäen 6,5 virkkuukoukkua. Tekoturkistupsun tilasin netistä (Tikkaus ja Tarvike). ☆Klik Tuli innostuttua tilaamaan tupsuja sellainen kasa, että lisää pipoja todellakin tulee. 😁
Hand Made -merkkejä ostin TuuliaDesignista Klik. Siellä myydään kaikkea kivaa., mm. monenlaisia mukavia TeeSeItse-paketteja.
Pipohan virkataan pystysuunnassa. Ensin tein 40 ketjusilmukkaa ja sitten jatkossa aina toiseen suuntaan virkataan kiinteitä silmukoita ja palatessa taas takaisin kiinteitä silmukoita, jotka virkataan ainoastaan silmukan takareunaan. Näin syntyy joustava pinta. Kun pipolla on riittävästi leveyttä, että se ylettyy kaksinkertasisena pään ympäri, se neulot…