Siirry pääsisältöön

Kesäistä kasvivärjäystä Lupiinilla

Kesällä innostuin kokeilemaan langanvärjäystä kasveilla. Ensiksi testiin pääsi Lupiini.

Heleän vihreät Lupiinilangat
Otin 10 litran emalisen kattilan ja täytin sen pieniksi pilkotuilla Lupiinilla. Käytin sekä kukinnot että varret.
Raaka-aine

Langat vyyhdeiksi
Käytin joka kerta Värjäyksessä valkoista tai luonnonvalkoista 7 Veljestä lankaa.

150 g 7 veljestä kerän laitoin vähintään kahdeksi vyyhdeksi

Jotta vyyhtejä pystyy käsittelemään on ne sidottava. Sidontalangat eivät saa olla liian tiukkoja etteivät ne häiritse langan värjääntymistä.
Yhteen kattilalliseen laitoin 300 g lankaa. Jälkivärjäyksellä sain vielä 150 g.

Kaunis kattilallinen Lupiineja
Soppa näytti tosi kauniilta. Kattilaan laitoin niin paljon vettä kuin sain siihen sopimaan. 

Hiukan jo lämmössä pehmenneet Lupiinit
Keitosta keitellään noin tunti (ei kiehuteta). Sopasta lähti melkoisen voimakas tuoksu, joten totesin, että parasta olisi keittää keitosta ulkona. 

Lupiinisoppa. - Ei syötäväksi 

Kun soppa oli hautunut tunnin verran, siivilöin kasvinosat pois. Sitten liuotin pieneen määrään värilientä 10 g alunaa (saa ostaa apteekista tiskiltä pyytämällä) / 100 g värjättävää lankaa. Sekoitin tämän osan takaisin koko liemeen. Sitten lisäsin langat,  jotka olin laittanut vyyhdeiksi.

Värjäyksen eri vaiheissa väri näyttää erilaiselta. Tässä vielä harmaata...
Sopan annoin hautua (ei kiehua) jälleen noin tunnin verran.

Värjääntyneet langat huutelin ensin lämpimällä vedellä ja sitten asteittain viilensin huuhteluvettä. Tämä siksi,  ettei lanka huovu.  7 Veljestä lanka kesti keittämisen ja värjäyksen erittäin hyvin ilman huopumista. 100 % villan kanssa pitäisi olla paljon varovaisempi. 

Viimeiseen kirkkaaseen huuhteluveteen lisäsin tilkan etikkaa. Sen pitäisi kirkastaa väriä ja ehkäpä auttaa vielä värin kestossa. 

Värjättyjä lankoja kuivailin vyyhdeillä kunnes vyyhdit olivat täysin kuivat. Siihen meni muutama päivä. Lopuksi kerin langat kerille.  

Tykkäsin puuhasta kovasti.

Lopputulos : vihreää!
Sen verran vielä, että lisäsin värjäyksessä jäljelle jääneeseen väriliemeen alunaa ja yhden 7 Veikka kerän vyyhteinä likoamaan yön yli. Jälkiväri oli vaaleampi  mutta ehdottomasti kannatti ottaa talteen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkattu HITTIpipo

Tänä syksynä Facebookissa virkkausryhmissä on vilissyt tällaisia virkattuja pipoja. Minäkin innostuin näistä. Tämä pipo tuli ensimmäisenä valmiiksi ja se annettiin esikoisen kaverin 10-vuotissynttärilahjaksi. Pipo otettiin innolla vastaan ja se ilahdutti virkkaajaa kovasti. 
Virkkasin pipon kaksinkertaisella Novitan Baby Merino-langalla käyttäen 6,5 virkkuukoukkua. Tekoturkistupsun tilasin netistä (Tikkaus ja Tarvike). ☆Klik Tuli innostuttua tilaamaan tupsuja sellainen kasa, että lisää pipoja todellakin tulee. 😁
Hand Made -merkkejä ostin TuuliaDesignista Klik. Siellä myydään kaikkea kivaa., mm. monenlaisia mukavia TeeSeItse-paketteja.
Pipohan virkataan pystysuunnassa. Ensin tein 40 ketjusilmukkaa ja sitten jatkossa aina toiseen suuntaan virkataan kiinteitä silmukoita ja palatessa taas takaisin kiinteitä silmukoita, jotka virkataan ainoastaan silmukan takareunaan. Näin syntyy joustava pinta. Kun pipolla on riittävästi leveyttä, että se ylettyy kaksinkertasisena pään ympäri, se neulot…

Virkattu kolmiohuivi ja ohje

Tänään otin kuvat huivista, jota olen pitänyt koko alkuvuoden joka päivä. Lanka on liukuvärjättyä ja melko ohutta. Mielestäni sitä myytiin sukkalankana, mutta en olisi malttanut sitä sukkiin käyttää. Vyötteet ovat mulla jossakin varmassa tallessa. En enää muista langan merkkiä, mutta lisään sen tänne kunhan lankavyötteet tulevat vastaan. Lankaa huiviin käytin ostamani kaksi kerää. 
Tämän huivin langat ostin jo useampi kesä sitten (2014) neuleristeilyltä, jonka järjesti kokkolalainen Käsityöliike Katariina  . Oli ihana kesäinen ja aurinkoinen reissu hyvän ystävän ja esikoispojan kanssa.  Suosittelen neuleristeilyä jos sellaisia järjestetään  ja Tankarin majakkasaarta jonne mentiin pienellä laivalla Kokkolasta. Saari sijaitsee Kokkolan edustalla.  
Maisemat Tankarin majakkasaarella ovat ihanat. Siellä voisi yöpyä ja uida ja olla... Silloin kierrettiin saari ja ihasteltiin luontoa. Huivin mallin löysin Pinterestistä. Se oli helppo oppia ulkoa. Tässä LINKKI Pinterest-kuvan takana olevaa…

Heijastinlankapipoja

Säkenöivän Hyvää Uutta Vuotta 2015!
Olen tehnyt marras-joulukuussa perheelleni pipot heijastinlangasta. Olen testannut kolmea eri lankaa ja eroa on sekä langan paksuudessa, neulottavuudessa ja langan heijastavuudessa. En oikein osaa sanoa mikä on näistä suosikkini, sillä kaikissa on puolensa.
Ensimmäisen pipon neuloin 3-vuotiaalle valkoisesta Novitan Heijastus-langasta. Lanka on pehmeää neuloa. Yhdessä kerässä sitä on vähän (100 g). Tähän pipoon lankaa meni hiukan toista kerää.
Pipo on ollut tykätty ja kovalla käytöllä. Pidän sitä 3-vuotiaalla kypärämyssyn kanssa.
Tämä pipo on neulottu tasona. Ensin on muutama kerros joustinneuletta  1 o 1 n ja sen jälkeen helmineuletta. Lopuksi tehdään kavennukset ja pipon sauman ompelu yhteen.
Tätä lankaa on ollut saatavilla syksyllä 2014 ainakin Tokmanni-ketjun myymälöistä.
Mustasta Schachenmayr Lumio-langasta tein pipon 7-vuotiaalle ekaluokkalaiselle. Lanka on paksua ja nopeaa neuloa, pipo valmistui muutamassa tunnissa. Tämän langan heijasta…