Halloween ja vaniljainen kurpitsapiirakka

Meidän pienessä kotikaupungissa yrittäjät ovat järjestäneet jo yli kymmenen vuotta Halloween-tapahtuman, jolloin erikoisliikkeetkin ovat auki iltamyöhään, kaupoissa saa käydä "kerjäämässä" karkkia kysymällä "karkki vai kepponen?" ja torilla, kaduilla ja liikekeskuksessa on tapahtumia... Lapset ja aikuisetkin ovat pukeutuneet kaameisiin tai kummallisiin asuihin. Todella mukavaa. :)




Minä vielä ennen lapsia ajattelin, kun Halloween-tapahtumana oli pikkuhiljaa rantautumassa Suomeen, että en ymmärrä tällaista amerikkalaista hömpötystä... Lisäksi ajattelin, että se tulee ikään kuin meikäläisten Pyhäinpäivän reviiriä uhkaamaan. Mulle kuitenkin Pyhäinpäivä ja Halloween ovat kaksi aivan eri asiaa. Halloween menee minusta mukavana huvina tässä syksyn synkimpään aikaan, samoin kuin pääsiäisen aikaan noidat hauskuttavat lapsia erillään siitä oikeasta pääsiäisen sanomasta. Otan siis Halloweenin iloisena karnevaalina.

Meillä varsinkin keskimmäinen, eli ekaluokkalainen poika, oli aivan innoissaan tapahtumasta. Minä ja hän, sekä neiti 2 vee, kiersimme keskustassa. Isäntä nautti rauhaisasta kotiolosta ja esikoinen 11 vee oli "kerjuukierroksella" kavereidensa kanssa. Kivaa oli meillä jokaisella.

Olen joka vuosi ottanut tavaksi kovertaa kurpitsan. Yhtenä vuonna se oli jopa itsekasvatettu. Joskus olen onnistunut ostamaan kurpitsan lähituottajilta. Tänä vuonna ostin ihan K-marketista ja kurpitsa oli alkuperältään ruotsalainen.







Lapset osaavat odottaa jo tätä kurpitsaakin. 7 vee odotti erityisesti sitä, että kurpitsan siemenet paahdetaan naposteltaviksi ja että äiti tekee kurpitsapiirakkaa tai kakkua. Tällä kertaa 11 vee piirsi kurpitsalle kasvot ja leikkasi kuviot veitsellä. Kuvioiden leikkaaminen veitsellä ei ihan pieniltä onnistu, on sen verran tarkkaa ja voimaakin vaativaa puuhaa. Minä olin kovertanut kurpitsan sisälmykset talteen.




Tänä vuonna tein kurpitsapiirakan, johon sovelsin sitä mitä kaapista löytyi. Lopputulos oli meidän mielestämme onnistunut, sillä vaniljainen kurpitsapiirakka maistui erittäin hyvin jokaiselle. Tässä resepti itsellekin muistiin, niin voin tehdä toistekin samanlaista:

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl (kukkurallinen) vaniljasokeria
ripaus suolaa
100 g voita sulatettuna
tilkka vettä

Pohjan aineet nypitään/sekoitetaan taikinapalloksi,
 joka laitetaan jääkaappiin tekeytymään  täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte:

5-6 dl koverrettua kurpitsan sisusta
Koverrettu kurpitsan sisus keitetään pehmeäksi tilkassa vettä ja soseutetaan vielä sauvasekoittimella

Kurpitsasoseeseen sekoitetaan:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
250 g jugurttirahkaa
1 tl (kukkurallinen) vaniljasokeria
2 tl kanelia
ripaus suolaa

Pohja painellaan voideltuun pyöreään piirakkavuokaan. Päälle kaadetaan täyte. Paistetaan 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Täyte on uunista otettaessa pehmeää, mutta jähmettyy piirakan jäähtyessä.
Vaniljakastike ja vaniljajäätelö toimivat hyvin piirakan kanssa. Myös pähkinät ja mantelit lisäkkeenä tuovat koostumukseen rakennetta ja makua.
Hyvää!

Kurpitsapiirakan kanssa me söimme vaniljakastiketta ja mantelilastuja. Lasten mieleen on myös runsas koristelu strösseleillä.



Kurpitsapiirakaa on helpompi leikata seuraavana päivänä kun täyte on jähmettynyt. Söimme seuraavana päivänä vaniljajäätelön kanssa. Kuvat piirakasta olisivat olleet seuraavana päivänä kauniimpia. :)







Kommentit

  1. Olen kerran leiponut kurpitsapiirakkaa mutta en enää itsekään muista millaista se olikaan.. Olisi varmaan syytä verestää muistia.. :) Hienon lyhdyn on koululainen kurpitsasta veistellyt - ei olekaan ihan helpointa hommaa se!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla kurpitsapiirakkaa. Maku on useimmiten piparkakkumainen, tietenkin käytetyistä mausteista johtuen. Meillä lapsilla on perusennakkoluulot kaikkea harvinaisempaa herkkua kohtaan. Kurpitsapiirakka on onnistunut pääsemään suosioon, vaikka taitaapa olla vain "kerran vuodessa"-herkkua meilläkin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit! ♡ Kerro mitä ajattelet. ☆

Suositut tekstit