Siirry pääsisältöön

Leipomista lasten kanssa

Tänään tehtiin kaurasämpylöitä 4 + poikasen kanssa kun 8 + poikanen oli vielä koulussa. Neljä veellä on välillä ihan supertylsää äidin kanssa kotona. Välillä puuhailen tietenkin hänen kanssaan, mutta on vauva ja muut aikuisten normikotityöt, jotka rajoittavat... Tänään tehtiin yhdessä näitä. 
Poikanen sai mittailla aineet taikinaa tehdessä.
1. Lämmitettiin 1 litra maitoa mikrossa kädenlämpöiseksi
2. Laitettiin lämmitetty maito yleiskoneen kulhoon
3. Yleiskoneen kulhoon lisättiin 2 tl suolaa, 3 tl  sokeria ja 2 pss kuivahiivaa. Vispattiin yleiskoneen vispilällä hiukan.
4. Lisättiin 6 dl kaurahiutaleita välillä vispaillen
5. Lisättiin 7 dl sämpyläjauhoja välillä vispaillen
6. Vaihdettiin koneeseen taikinakoukku ja lisättiin 6 dl vehnäjauhoja..Sekoitettiin taikinakoukulla.
7. Lisättiin 0,75 dl ruokaöljyä ja sekoitettiin taikinakoukulla.

Koneen käyttäminen oli poikasesta kivaa. Taikinaa ei vaivattu kuitenkaan kovin kovaa eikä pitkään. Taikina jäi aika löysäksi. Annettiin taikinan kohota noin 1/2 h ennen leipomista. Kohonneeseen taikinaan lisäsin jauhoja leivinalustalla. 

Leipominen on ilman muuta hauska vaihe! Jaoin taikinan saman kokoisiin paloihin. 4 vee sai omat palat muotoiltavaksi juuri  sellaisiksi kuin halusi.

Valmiit sämpylät voitelin maidolla ja ripottelin päälle sesaminsiemeniä juuri ennen paistamista. Paistaminen tapahtui +225 asteessa reilun 10 minuutin ajan.

Tuli superhyviä sämpylöitä! Meillä pojat ja myös me aikuiset ollaan pistetty niitä poskeen useita tänään. :)

Muutakin on leivottu lähiaikoina yhdessä...Jokin aika sitten leivottiin molempien poikien kanssa pipareita. Pojat kyselivät muutamana päivänä,  että koska leivotaan pipareita... Toistelin että sitten joulun aikoihin leivotaan niitä... Kunnes tajusin että voihan piparkakkuja leipoa myös muulloinkin. Tein taikinan ja seuraavana päivänä päästiin itse asiaan eli kaulitsemaan ja muotoilemaan. Pojat myös koristelivat piparinsa. Tuo koristelu on tosi tärkeä osa piparkakkuprojektia. :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkattu kolmiohuivi ja ohje

Tänään otin kuvat huivista, jota olen pitänyt koko alkuvuoden joka päivä. Lanka on liukuvärjättyä ja melko ohutta. Mielestäni sitä myytiin sukkalankana, mutta en olisi malttanut sitä sukkiin käyttää. Vyötteet ovat mulla jossakin varmassa tallessa. En enää muista langan merkkiä, mutta lisään sen tänne kunhan lankavyötteet tulevat vastaan. Lankaa huiviin käytin ostamani kaksi kerää. 
Tämän huivin langat ostin jo useampi kesä sitten (2014) neuleristeilyltä, jonka järjesti kokkolalainen Käsityöliike Katariina  . Oli ihana kesäinen ja aurinkoinen reissu hyvän ystävän ja esikoispojan kanssa.  Suosittelen neuleristeilyä jos sellaisia järjestetään  ja Tankarin majakkasaarta jonne mentiin pienellä laivalla Kokkolasta. Saari sijaitsee Kokkolan edustalla.  
Maisemat Tankarin majakkasaarella ovat ihanat. Siellä voisi yöpyä ja uida ja olla... Silloin kierrettiin saari ja ihasteltiin luontoa. Huivin mallin löysin Pinterestistä. Se oli helppo oppia ulkoa. Tässä LINKKI Pinterest-kuvan takana olevaa…

Virkatut keittiöpyyhkeet ja tiskirätit

Virkkasin kaksi sinistä keittiöpyyhettä ja yhden sini-(luonnon)valkoisen käsipyyhkeen keittiöön. Käsipyyhkeeseen ompelin käden muotoisen napin merkiksi, että sen erottaa toisista keittiöpyyhkeistä. Lankaa jäi vielä kahteen tiskirättiin ja yhtään ei jäänyt jäljelle. Pyyhkeisiin ja rätteihin virkkasin ripustuslenkit. :) Lankana näissä on Hjertegarn, Cotton nr 8.
Langat sain salaisen neuleystäväni kesäkuun paketista. Paketin hain postista 22.06. ja nopeasti virkkasin nämä, noin parissa päivässä. Olin viimeisilläni raskaana ja virkkaaminen oli sopivaa puuhaa juuri siihen olotilaan. Tyttö sitten syntyikin 03.07. Valmiit tuotokset lahjoitin äitini keittiöön ja hän tykkää näistä kovasti: ovat esillä ja käytössä parhaillaankin.
Kiitos salaiselle neuleystävälleni langoista. Tässä linkki kesäkuun pakettiin.
Kesäkuun SNY-paketti


Salainen neuleystäväni paljasti henkilöllisyytensä myöhemmin tällä kortilla. Hän on Miutsi. Miutsin blogiin linkki tässä.
Ja tässä linkki Lankavan ohjeeseen, jota sovels…

Virkattu HITTIpipo

Tänä syksynä Facebookissa virkkausryhmissä on vilissyt tällaisia virkattuja pipoja. Minäkin innostuin näistä. Tämä pipo tuli ensimmäisenä valmiiksi ja se annettiin esikoisen kaverin 10-vuotissynttärilahjaksi. Pipo otettiin innolla vastaan ja se ilahdutti virkkaajaa kovasti. 
Virkkasin pipon kaksinkertaisella Novitan Baby Merino-langalla käyttäen 6,5 virkkuukoukkua. Tekoturkistupsun tilasin netistä (Tikkaus ja Tarvike). ☆Klik Tuli innostuttua tilaamaan tupsuja sellainen kasa, että lisää pipoja todellakin tulee. 😁
Hand Made -merkkejä ostin TuuliaDesignista Klik. Siellä myydään kaikkea kivaa., mm. monenlaisia mukavia TeeSeItse-paketteja.
Pipohan virkataan pystysuunnassa. Ensin tein 40 ketjusilmukkaa ja sitten jatkossa aina toiseen suuntaan virkataan kiinteitä silmukoita ja palatessa taas takaisin kiinteitä silmukoita, jotka virkataan ainoastaan silmukan takareunaan. Näin syntyy joustava pinta. Kun pipolla on riittävästi leveyttä, että se ylettyy kaksinkertasisena pään ympäri, se neulot…