Siirry pääsisältöön

The Peitto!

Kasvivärjätyistä langoista virkattu isoäidinneliöpeitto on valmis! Voi tuntua liioittelulta, mutta mun mielestä tämä peitto on jotenkin kuninkaallinen! :D Nuo värit mun mielestä tekevät sen.

Olipahan urakka! Peitto valmistui kesäkuussa, tänään kuvasin sen vasta ulkona. Peiton alla on jo otettu useat torkut ja sen päällä loikoiltu muuten lattialla. :)Tämä on ensimmäinen mun tekemä iso peitto. Palojen virkkaaminen oli mukavaa ja joutuisaa. Tosin niidenkin tekemisessä oli välitauko. Luovia taukoja oli välillä useita. :) Peitto eteni pyrähdyksittäin.

Peiton kokoaminen oli se varsinainen urakka mun mielestä. Lankojen päättelyssä oli valtava homma. Seuraavalla kerralla virkkaisin langan päät neliöiden sisään heti neliöitä tehdessä. Nyt virkkasin ensin 120 palaa valmiiksi ja sitten urakoin päättelyt neulalla. 

Palojen ympäri virkkasin harmaalla yhden kiinteän silmukkakerroksen. Palat yhdistin ompelemalla. Koko peiton reunustin vielä kerroksella kiinteitä silmukoita,  kerroksella pylväitä ja vielä kahdella kerroksella kiinteitä silmukoita. Reunustamisessa käytin kaupasta ostettua  valmista harmaata lankaa. 

Lopputulokseen olen tyytyväinen!  Sain valmiiksi!  Mun työnjohtajat (pojat 4 ja 8) valvovat aina mun hommien jokaista työvaihetta ja antavat kommentteja. Peitto on koenukuttu ja useaan kertaan testimakoiltu telkkarin edessä ennen lopullista valmistumistaan. On kyllä oikeasti kivaa, että pikkupoikaset jaksavat seurailla äidin värkkäysten edistymistä ja ottavat valmistuneet työt innolla käyttöön. Mikäs sen parempaa kuin että työt todetaan käyttökelpoisiksi.


Peitossa on siis 120 kpl 12×12 cm kokoista palaa. Peiton lopullinen koko on vähän yli 120×150. Painoa peitolla on noon 1,6 kg. Peitto on painava ja lämmin. Talvella varmasti ihana. Paino on myös peitossa sellainen rauhoittava elementti. Kevytpeitteeksi tätä ei voi sanoa. ;)

Langat ovat kasveilla värjättyä 7 Veikkaa. Lankojen pohjaväri on valkoinen ja ne on värjätty Lupiinilla, Pietaryrtillä ja Punajuuren naateilla. Puretteena olen käyttänyt alunaa. Luonnonvärit vaihtelevat kovasti ja kivasti riippuen värjäyserästä. Ihan taas jo innostaisi uudet värjäyskokeilut. Saas nähdä ehtisinkö  siihen taas pian. 

Peiton vaiheista pääsee lukemaan tämän linkin takaa

Olen tosi tyytyväinen, että langanvärjäyksestä laskettuna melkein vuoden kestänyt projekti on onnellisesti ja ihan onnistuneesti maalissa. Oli kyllä aikamoinen homma. Mietin miten jotkut tuntuvat tehtailevan näitä peittoja tämän tästä... Hatunnosto heille! :)


Kommentit

 1. Kyllä, on ihana....ison työn olet tehnyt! Onnea uudelle peitolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.♡♡ Oli tässä kyllä hommaa! ;) Kivaa sellaista kuitenkin ja seuraava on ehkä jo nopeampi /helpompi kun on vähän harjoitellut. :) Kiitos muuten tunnustuksesta/haasteesta. Vastaan siihen mielelläni.

   Poista
 2. Kaunis peitto! Ja onhan se aika yleellinen, kun vielä luonnon antimilla värjätty. <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♡ On mukava tunne kun iso projekti on valmis ja lopputuloksena on käyttökelpoinen ja kiva peitto :)

   Poista
 3. Lankojen värjäys olis kyllä mielenkiintoista hommaa.. Ihanan iso peitto, ja värit on kyllä ihanat! Olen joskus tehnyt pieniä peittoja isoäidinneliöistä ja virkannut langanpäät neliöiden sisään. Lähes kaikista peitoista on neliöt lähteneet purkautumaan.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieli tekisi kokeilla tälle syksyä vielä jotain uutta kasvia värjäykseen. Katsotaan josko aikaa löytyisi. Kiitoksia vinkistä tuon lankojen päättelyn suhteen. Harmittaa varmasti jos purkautuu. Tässä päättelin tosiaan langat neulalla. Oli aikamoinen homma... Toivottavasti pysyvät.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit! ♡ Kerro mitä ajattelet. ☆

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkattu kolmiohuivi ja ohje

Tänään otin kuvat huivista, jota olen pitänyt koko alkuvuoden joka päivä. Lanka on liukuvärjättyä ja melko ohutta. Mielestäni sitä myytiin sukkalankana, mutta en olisi malttanut sitä sukkiin käyttää. Vyötteet ovat mulla jossakin varmassa tallessa. En enää muista langan merkkiä, mutta lisään sen tänne kunhan lankavyötteet tulevat vastaan. Lankaa huiviin käytin ostamani kaksi kerää. 
Tämän huivin langat ostin jo useampi kesä sitten (2014) neuleristeilyltä, jonka järjesti kokkolalainen Käsityöliike Katariina  . Oli ihana kesäinen ja aurinkoinen reissu hyvän ystävän ja esikoispojan kanssa.  Suosittelen neuleristeilyä jos sellaisia järjestetään  ja Tankarin majakkasaarta jonne mentiin pienellä laivalla Kokkolasta. Saari sijaitsee Kokkolan edustalla.  
Maisemat Tankarin majakkasaarella ovat ihanat. Siellä voisi yöpyä ja uida ja olla... Silloin kierrettiin saari ja ihasteltiin luontoa. Huivin mallin löysin Pinterestistä. Se oli helppo oppia ulkoa. Tässä LINKKI Pinterest-kuvan takana olevaa…

Virkattu HITTIpipo

Tänä syksynä Facebookissa virkkausryhmissä on vilissyt tällaisia virkattuja pipoja. Minäkin innostuin näistä. Tämä pipo tuli ensimmäisenä valmiiksi ja se annettiin esikoisen kaverin 10-vuotissynttärilahjaksi. Pipo otettiin innolla vastaan ja se ilahdutti virkkaajaa kovasti. 
Virkkasin pipon kaksinkertaisella Novitan Baby Merino-langalla käyttäen 6,5 virkkuukoukkua. Tekoturkistupsun tilasin netistä (Tikkaus ja Tarvike). ☆Klik Tuli innostuttua tilaamaan tupsuja sellainen kasa, että lisää pipoja todellakin tulee. 😁
Hand Made -merkkejä ostin TuuliaDesignista Klik. Siellä myydään kaikkea kivaa., mm. monenlaisia mukavia TeeSeItse-paketteja.
Pipohan virkataan pystysuunnassa. Ensin tein 40 ketjusilmukkaa ja sitten jatkossa aina toiseen suuntaan virkataan kiinteitä silmukoita ja palatessa taas takaisin kiinteitä silmukoita, jotka virkataan ainoastaan silmukan takareunaan. Näin syntyy joustava pinta. Kun pipolla on riittävästi leveyttä, että se ylettyy kaksinkertasisena pään ympäri, se neulot…

Virkatut keittiöpyyhkeet ja tiskirätit

Virkkasin kaksi sinistä keittiöpyyhettä ja yhden sini-(luonnon)valkoisen käsipyyhkeen keittiöön. Käsipyyhkeeseen ompelin käden muotoisen napin merkiksi, että sen erottaa toisista keittiöpyyhkeistä. Lankaa jäi vielä kahteen tiskirättiin ja yhtään ei jäänyt jäljelle. Pyyhkeisiin ja rätteihin virkkasin ripustuslenkit. :) Lankana näissä on Hjertegarn, Cotton nr 8.
Langat sain salaisen neuleystäväni kesäkuun paketista. Paketin hain postista 22.06. ja nopeasti virkkasin nämä, noin parissa päivässä. Olin viimeisilläni raskaana ja virkkaaminen oli sopivaa puuhaa juuri siihen olotilaan. Tyttö sitten syntyikin 03.07. Valmiit tuotokset lahjoitin äitini keittiöön ja hän tykkää näistä kovasti: ovat esillä ja käytössä parhaillaankin.
Kiitos salaiselle neuleystävälleni langoista. Tässä linkki kesäkuun pakettiin.
Kesäkuun SNY-paketti


Salainen neuleystäväni paljasti henkilöllisyytensä myöhemmin tällä kortilla. Hän on Miutsi. Miutsin blogiin linkki tässä.
Ja tässä linkki Lankavan ohjeeseen, jota sovels…