The Peitto!

Kasvivärjätyistä langoista virkattu isoäidinneliöpeitto on valmis! Voi tuntua liioittelulta, mutta mun mielestä tämä peitto on jotenkin kuninkaallinen! :D Nuo värit mun mielestä tekevät sen.

Olipahan urakka! Peitto valmistui kesäkuussa, tänään kuvasin sen vasta ulkona. Peiton alla on jo otettu useat torkut ja sen päällä loikoiltu muuten lattialla. :)Tämä on ensimmäinen mun tekemä iso peitto. Palojen virkkaaminen oli mukavaa ja joutuisaa. Tosin niidenkin tekemisessä oli välitauko. Luovia taukoja oli välillä useita. :) Peitto eteni pyrähdyksittäin.

Peiton kokoaminen oli se varsinainen urakka mun mielestä. Lankojen päättelyssä oli valtava homma. Seuraavalla kerralla virkkaisin langan päät neliöiden sisään heti neliöitä tehdessä. Nyt virkkasin ensin 120 palaa valmiiksi ja sitten urakoin päättelyt neulalla. 

Palojen ympäri virkkasin harmaalla yhden kiinteän silmukkakerroksen. Palat yhdistin ompelemalla. Koko peiton reunustin vielä kerroksella kiinteitä silmukoita,  kerroksella pylväitä ja vielä kahdella kerroksella kiinteitä silmukoita. Reunustamisessa käytin kaupasta ostettua  valmista harmaata lankaa. 

Lopputulokseen olen tyytyväinen!  Sain valmiiksi!  Mun työnjohtajat (pojat 4 ja 8) valvovat aina mun hommien jokaista työvaihetta ja antavat kommentteja. Peitto on koenukuttu ja useaan kertaan testimakoiltu telkkarin edessä ennen lopullista valmistumistaan. On kyllä oikeasti kivaa, että pikkupoikaset jaksavat seurailla äidin värkkäysten edistymistä ja ottavat valmistuneet työt innolla käyttöön. Mikäs sen parempaa kuin että työt todetaan käyttökelpoisiksi.


Peitossa on siis 120 kpl 12×12 cm kokoista palaa. Peiton lopullinen koko on vähän yli 120×150. Painoa peitolla on noon 1,6 kg. Peitto on painava ja lämmin. Talvella varmasti ihana. Paino on myös peitossa sellainen rauhoittava elementti. Kevytpeitteeksi tätä ei voi sanoa. ;)

Langat ovat kasveilla värjättyä 7 Veikkaa. Lankojen pohjaväri on valkoinen ja ne on värjätty Lupiinilla, Pietaryrtillä ja Punajuuren naateilla. Puretteena olen käyttänyt alunaa. Luonnonvärit vaihtelevat kovasti ja kivasti riippuen värjäyserästä. Ihan taas jo innostaisi uudet värjäyskokeilut. Saas nähdä ehtisinkö  siihen taas pian. 

Peiton vaiheista pääsee lukemaan tämän linkin takaa

Olen tosi tyytyväinen, että langanvärjäyksestä laskettuna melkein vuoden kestänyt projekti on onnellisesti ja ihan onnistuneesti maalissa. Oli kyllä aikamoinen homma. Mietin miten jotkut tuntuvat tehtailevan näitä peittoja tämän tästä... Hatunnosto heille! :)


Kommentit

 1. Kyllä, on ihana....ison työn olet tehnyt! Onnea uudelle peitolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.♡♡ Oli tässä kyllä hommaa! ;) Kivaa sellaista kuitenkin ja seuraava on ehkä jo nopeampi /helpompi kun on vähän harjoitellut. :) Kiitos muuten tunnustuksesta/haasteesta. Vastaan siihen mielelläni.

   Poista
 2. Kaunis peitto! Ja onhan se aika yleellinen, kun vielä luonnon antimilla värjätty. <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♡ On mukava tunne kun iso projekti on valmis ja lopputuloksena on käyttökelpoinen ja kiva peitto :)

   Poista
 3. Lankojen värjäys olis kyllä mielenkiintoista hommaa.. Ihanan iso peitto, ja värit on kyllä ihanat! Olen joskus tehnyt pieniä peittoja isoäidinneliöistä ja virkannut langanpäät neliöiden sisään. Lähes kaikista peitoista on neliöt lähteneet purkautumaan.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieli tekisi kokeilla tälle syksyä vielä jotain uutta kasvia värjäykseen. Katsotaan josko aikaa löytyisi. Kiitoksia vinkistä tuon lankojen päättelyn suhteen. Harmittaa varmasti jos purkautuu. Tässä päättelin tosiaan langat neulalla. Oli aikamoinen homma... Toivottavasti pysyvät.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit! ♡ Kerro mitä ajattelet. ☆

Suositut tekstit